Dušené jehněčí s mangem
Suroviny
- 750 g Jehněčí kýta
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 kávová lžička Angostura
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mango
- 3 ks Pomeranče
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 649 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 41 g
- Sodík 209 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 141.8 mg
- Draslík 1008.2 mg
- Vláknina 11093.5 mg
- Vitamín A 11093.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 102 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mango nakrájíme na malé kostičky. Maso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na kousky o velikosti cca 5 cm. Pomeranče důkladně opláchneme, nastrouháme najemno 2 lžíce kůry a všechny vymačkáme. Cibule a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Chilli papričku očistíme, odstraníme semínka a nakrájíme.
-
2
V kastrole rozpálíme máslo a maso na něm ze všech stran cca 10 minut orestujeme. Přidáme cibuli a česnek a dalších 7-8 minut opékáme. Vmícháme pomerančovou kůru, chilli, mango, rajčatový protlak, ocet a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, novým kořením a přilijeme pomerančovou šťávu. Zakryjeme a dusíme na velmi mírném ohni cca 90 minut. Průběžně mícháme a přiléváme vodu. Maso musí být vodou zakryto jen zhruba do poloviny.
-
3
Maso rozdělíme na talíře. Do omáčky vmícháme worcester a angosturu, přelijeme jí maso a ihned podáváme.