Pagáče se škvarky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Vepřové škvarky
  • 4 g Sádlo škvařené
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 25 g Droždí
  • 0.333333 kávová lžička Sůl
  • 0.04 kávová lžička Tuk
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 6 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 1.5 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 433 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 3506 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 124 mg
  • Draslík 216.6 mg
  • Vláknina 4771.8 mg
  • Vitamín A 4771.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí. Necháme na teple vzejít kvásek. Žloutek rozmícháme ve zbylém vlažném mléce. Sádlo necháme změknout, škvarky umeleme.

  • 2

    Do mísy prosejeme mouku, při okraji vsypeme sůl, pepř, do důlku uprostřed vlijeme mléko se žloutkem, vykynutý kvásek, mleté škvarky, sádlo, vše smícháme a vypracujeme hladké tužší těsto, které se nelepí. Posypeme je hladkou moukou a pod utěrkou necháme kynout zhruba půl hodiny.

  • 3

    Poté na pomoučeném vále vyválíme silnější placku, poskládáme do tvaru obálky a necháme pod utěrkou kynout asi čtvrt hodiny. Těsto opět rozválíme, poskládáme na obrácené straně a opět necháme kynout, což opakujeme ještě jednou. Poté těsto rozválíme na silnější placku, vykrajujeme větší kolečka, klademe na vymazaný plech a necháme ještě asi deset minut kynout. Následně je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud pagáčky nezezlátnou.

Komentáře k receptu