Šípková omáčka na staročeský způsob

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 250 ml Víno červené
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 ks Hřebíček
  • 0.5 ks Skořice celá
  • 1 hrst Šípky sušené
  • 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
  • 6 polévková lžíce Marmeláda rybízová
  • 4 polévková lžíce Strouhanka
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 368 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 67 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 62.5 mg
  • Draslík 117.3 mg
  • Vláknina 6219.9 mg
  • Vitamín A 6219.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hrst drcených šípků namočíme do vody a několik hodin necháme stát. Poté je uvaříme s hřebíčkem, skořicí a citronovou kůrou. Zhruba po dvaceti minutách přisypeme strouhanku a vmícháme marmeládu.

  • 2

    Dobře rozvařenou omáčku prolisujeme do silnostěnného rendlíku, zamícháme do ní smetanu, v níž jsme rozšlehali mouku. Omáčku jen přivedeme k varu, ale nevaříme. Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a vínem.

Komentáře k receptu