Žampionová polévka s fenyklem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Žampiony čerstvé
  • 200 g Fenykl čerstvý
  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Houby sušené
  • 100 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Šalotka
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Jalovec
  • 200 ks Mrkev kořen
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • 1 polévková lžíce Fenykl obecný
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 3690 kcal
  • Sacharidy 613 g
  • Tuky 17270 g
  • Sodík 990 mg
  • Bílkoviny 99 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 2109.6 mg
  • Vláknina 485399 mg
  • Vitamín A 485399 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 56.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 153.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme žampiony, šalotku, fenykl a vše pokrájíme na tenké plátky.

  • 2

    V hrnci na bylinkovém másle zpěníme cibuli, pak k ní přidáme žampiony s fenyklem, okořeníme mletým chilli, drceným kmínem a dusíme přibližně 3-5 minut.

  • 3

    Přilijeme 1 litr houbového bujonu a vaříme při mírné teplotě 8 minut. Polévku dochutíme mořskou solí, posypeme omytou drobně pokrájenou natí z fenyklu a podáváme.

  • 4

    Bujon z hub [30579]:

  • 5

    Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 6

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

  • 7

    Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

  • 8

    Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

  • 9

    Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

  • 10

    Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Komentáře k receptu