Kapr dušený s citronovou šťávou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 282 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 17 g
- Sodík 268 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 79.2 mg
- Draslík 619.3 mg
- Vláknina 10235.5 mg
- Vitamín A 10235.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.5 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek rozdrtíme, petrželovou nasekáme na jemno, z citronu vymačkáme šťávu.
-
2
Kapra naporcujeme, vložíme do mísy, zasypeme půl lžičkou soli a necháme chvíli odležet.
-
3
Na rozpáleném oleji orestujeme česnek, přidáme porce kapra, ihned zalijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, podle chuti je možné přidat i kousek citronové kůry, opepříme, osladíme umělým sladidlem a pod poklicí přivedeme k varu, pak plamen zmírníme a necháme omáčku táhnout (nesmí se vařit) zhruba dvacet minut. Poté kapra vyjmeme a držíme v teple.
-
4
Omáčku zredukujeme a poté zasypeme sekanou petrželovou natí. Porce kapra rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou a necháme v chladu omáčku zrosolovatět. Kapra servírujeme vychlazeného a ozdobeného plátky citronu.