Telecí bujon s jarní zeleninou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Kedlubna
- 150 g Kedlubna
- 40 g Máslo čerstvé
- 70 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Mrkev kořen
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 6 ks Cibule lahůdková
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 657 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 258 g
- Sodík 841 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 377.7 mg
- Draslík 1321.5 mg
- Vláknina 19471.7 mg
- Vitamín A 19471.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 128.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jarní lahůdkovou cibulku, kedlubnu, mrkev, petrželovou nať očistíme a omyjeme. Kedlubnu pokrájíme na kostičky, mrkev s cibulkou na tenká kolečka a petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek pokrájíme na tenké plátky.
-
2
V misce připravíme směs na máslové noky: 40 g měkkého másla utřeme se solí, přimícháme k němu 2 rozšlehaná vajíčka, 70 g hrubé mouky a 1 lžíci petrželové natě.
-
3
V hrnci rozpustíme máslo a všechnu pokrájenou zeleninu (cibulku, mrkev, kedlubnu, česnek) krátce orestujeme, zalijeme 1 litrem telecího čistého bujonu a když polévka přijde k varu, snížíme teplotu a zeleninu pomalu vaříme 10 minut. Ochutíme solí a špetkou chilli. Lžicí vykrajujeme noky, které pomalu vkládáme do polévky a vaříme je 5-7 minut.
-
4
Telecí masový bujon [27974]:
-
5
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
6
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
7
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
8
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
9
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.