Telecí bujon s jarní zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Kedlubna
  • 150 g Kedlubna
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 70 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Mrkev kořen
  • 600 g Telecí maso přední
  • 500 g Telecí kosti
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Petržel kořen
  • 6 ks Cibule lahůdková
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 657 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 258 g
  • Sodík 841 mg
  • Bílkoviny 60 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 377.7 mg
  • Draslík 1321.5 mg
  • Vláknina 19471.7 mg
  • Vitamín A 19471.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 128.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jarní lahůdkovou cibulku, kedlubnu, mrkev, petrželovou nať očistíme a omyjeme. Kedlubnu pokrájíme na kostičky, mrkev s cibulkou na tenká kolečka a petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek pokrájíme na tenké plátky.

  • 2

    V misce připravíme směs na máslové noky: 40 g měkkého másla utřeme se solí, přimícháme k němu 2 rozšlehaná vajíčka, 70 g hrubé mouky a 1 lžíci petrželové natě.

  • 3

    V hrnci rozpustíme máslo a všechnu pokrájenou zeleninu (cibulku, mrkev, kedlubnu, česnek) krátce orestujeme, zalijeme 1 litrem telecího čistého bujonu a když polévka přijde k varu, snížíme teplotu a zeleninu pomalu vaříme 10 minut. Ochutíme solí a špetkou chilli. Lžicí vykrajujeme noky, které pomalu vkládáme do polévky a vaříme je 5-7 minut.

  • 4

    Telecí masový bujon [27974]:

  • 5

    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.

  • 6

    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.

  • 7

    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.

  • 8

    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.

  • 9

    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře k receptu