Vejce natvrdo v pikantní omáčce
Suroviny
- 120 g Cibule
- 12 g Trasi
- 20 g Cukr krupice
- 20 g Ořechy brazilské
- 12 g Zázvor celý
- 40 ml Citronová šťáva
- 125 ml Olej arašídový (podzemnicový)
- 250 ml Tamarindová šťáva
- 40 ml Kokosové mléko
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 8 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 498 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 42 g
- Sodík 157 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 245.3 mg
- Draslík 237.4 mg
- Vláknina 3054.8 mg
- Vitamín A 3054.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.6 mg
- Vitamín E 5.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a česnek oloupeme a nahrubo nakrájíme, smícháme s trasi a 100ml oleje. Rozmixujeme na těsto. Nakonec přilijeme tamarindu.
-
2
Zbytek oleje necháme rozpálit, přilijeme rozmixovanou kaši a za stálého míchání necháme povařit. Osolíme, opepříme a přisypeme cukr.
-
3
Vzniklou omáčku sambal necháme vychladnout v chladničce.
-
4
Vejce uvaříme natvrdo. Poté oloupeme.
-
5
Zázvor a para ořechy nastrouháme a smícháme se 40ml sambalu, citrónovou šťávou a kokosovým mlékem. Vaříme do zhoustnutí.
-
6
Vejce na špičce seřízneme a položíme na omáčku, troškou polijeme i vršky vajec.