Bavorské vdolečky

Hodnocení 5x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Droždí
  • 60 g Cukr krupice
  • 400 g Mouka polohrubá
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 100 g Povidla švestková
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 58.34 ml Olej rostlinný
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 982 kcal
  • Sacharidy 108 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 292 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 90 g
  • Cholesterol 275.6 mg
  • Draslík 285.8 mg
  • Vláknina 7849.2 mg
  • Vitamín A 7849.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce rozetřeme droždí s trochou cukru. Přilijeme polovinu mléka, přidáme lžíci mouky, promícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  • 2

    Máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme žloutky a dobře je zapracujeme. Přilijeme kvásek, rum, přidáme sůl a citronovou kůru. Postupně přidáváme mouku a zbylé mléko. Vypracujeme hladké a vláčné těsto.

  • 3

    Mísu přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.

  • 4

    Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z těsta plát silný asi 1 cm. Vykrajovátkem na koblihy nebo obrácenou skleničkou vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou, necháme ještě 30 minut kynout.

  • 5

    Uprostřed každého vdolku vymáčkneme důlek a vdolečky smažíme pod pokličkou na pánvi v dostatečném množství oleje asi 3 minuty dozlatova. Potom bez pokličky smažíme z druhé strany a vyjmeme.

  • 6

    Hotové vdolečky ozdobíme povidly a ušlehanou smetanou.

Komentáře k receptu