Sépie s bramborami a artyčoky

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Sépie
  • 300 g Brambory
  • 60 g Petržel - nať
  • 10 g Sůl
  • 10 g Pepř černý celý
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 120 ml Olej olivový
  • 100 ml Víno bílé
  • 100 ml Voda pitná
  • 4 ks Artyčoky
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 874 kcal
  • Sacharidy 120 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 2483 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 120 g
  • Cholesterol 168 mg
  • Draslík 4723.6 mg
  • Vláknina 114428 mg
  • Vitamín A 114428 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 164.5 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Stáhneme ze sépií kůži, vykucháme, promyjeme ve větším množství studené vody, scedíme a osušíme. Očistíme artyčoky. Rozkrojíme podélně na poloviny, odstraníme chmýří a pokrájíme na tenké proužky. Vhodíme do mísy se studenou vodou okyselenou citronovou šťávou.

  • 2

    Oloupeme brambory, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupeme česnek a mírně podrtíme. Omyjeme petrželku a jemně nasekáme. V pánvi osmažíme mírně na oleji 1 stroužek česneku a vyhodíme. Přidáme scezené pokrájené artyčoky, pokrájené brambory a smažíme, dokud se lehce po obou stranách nezbarví. Osolíme a opepříme. Přilijeme půl sklenky vody a dusíme pod pokličkou za občasného zamíchání 15-20 minut.

  • 3

    Rozehřejeme olej a smažíme 2-3 minuty sépie. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem (8 kuliček celého pepře), přilijeme bílé víno a necháme na prudším plameni vyvařit. Přidáme k sépiím směs brambor a artyčoků, vše podusíme a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu