Sardelky v zelenině
Suroviny
- 20 g Citrony
- 200 g Cuketa
- 100 g Mrkev kořen
- 150 g Rajčata
- 200 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 400 g Sardelové řezy
- 100 g Celer řapíkatý
- 100 g Fenykl sladký - hlíza
- 50 g Tymián čerstvý
- 5 g Koriandr celý
- 40 ml Olej olivový
- 100 ml Víno bílé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 384 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 78 g
- Sodík 23083 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 85 mg
- Draslík 1156.6 mg
- Vláknina 11200 mg
- Vitamín A 11200 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.9 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sardele očistíme, vykucháme, vykostíme, odtrhneme jim hlavu, omyjeme je pod tekoucí vodou a osušíme je. Dáme je do mísy, zasypeme
-
2
hrubou solí a na hodinu je dáme do ledničky. Pak je ze soli vyjmeme, omyjeme a osušíme. Položíme je na talíř, zakapeme olejem, přidáme tymián, oloupaný česnek, lehce podrcené kuličky koriandru, špetku soli a necháme 2-3 hodiny marinovat.
-
3
Přes sítko vymačkáme do misky citronovou šťávu. Očistíme celer, fenykl ,oškrábeme a očistíme mrkev, odkrojíme z cuket stopky a oloupeme cibuli. Všechnu zeleninu pokrájíme na tenká kolečka.
-
4
Do pánve dáme fenykl, celer, mrkev a cibuli, přilijeme víno a citronovou šťávu a přivedeme k varu. Přidáme špetku soli a pepře a vše asi 15 minut dusíme, dokud zelenina nezměkne. Pět minut před koncem vaření přidáme kolečka cuket. Jakmile je zelenina uvařená, scedíme ji a urovnáme na mísu.
-
5
Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme je, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Před podáváním na rozloženou zeleninu v míse
-
6
úhledně urovnáme svinuté sardelky vyjmuté z marinády a doprostřed naaranžujeme kostičky rajčat.