Citronové gelato

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 110 g Cukr krupice
  • 24 ml Citronová šťáva
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 36 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 213 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 12 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 323.4 mg
  • Draslík 34.3 mg
  • Vláknina 261.7 mg
  • Vitamín A 261.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko, 55 g cukru a citronovou kůru uvedeme k varu. Zbytek cukru ušleháme se žloutky. Vařící se mléko přilijeme ke žloutkům s cukrem a ihned dobře rozšleháme metlou.

  • 2

    Celou směs dáme opět vařit. Pečlivě mícháme až do konzistence hustého krému, který drží na vařečce. Nesmí procházet varem!

  • 3

    Uvařený krém smícháme s citrónovou šťávou a smetanou a necháme na ledu vychladnout.

  • 4

    Máme-li zmrzlinovací strojek, postupujeme dle pokynů výrobce.

  • 5

    V mrazáku zmrzlinu připravíme tak, že krém každých 30 minut rozšleháme až do získání nadýchané zmrzliny.

Komentáře k receptu