Světlá omáčka na masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Houby čerstvé
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 600 ml Želatina
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Vývar drůbeží
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1199 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 1099 mg
  • Bílkoviny 142 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 506.8 mg
  • Draslík 199 mg
  • Vláknina 2555.7 mg
  • Vitamín A 2555.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 76.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přisypeme nakrájené houby a krátce orestujeme. Zasypeme moukou, promícháme a podlijeme studeným vývarem. Metlou opatrně vmícháme žloutky a pomalu přivedeme k varu.

  • 2

    Okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme na mírném ohni a za občasného míchání asi 1 hodinu. Vaříme odkryté, aby se část tekutiny odpařila.

  • 3

    Omáčku odstavíme, scedíme přes jemné sítko a vrátíme do pánve. Přidáme masový rosol, důkladně promícháme, přivedeme k varu a vaříme 30 minut. Část tekutiny se opět odpaří. Omáčku odstavíme, vmícháme 1 lžíci másla a smetanu. Konečné množství omáčky by mělo být přibližně 1 l.

Komentáře k receptu