Jablečný koláč se smetanovým krémem a mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 25 g Mandle mleté
  • 25 g Mandle plátky
  • 250 g Linecké (křehké) těsto
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 8 ks Jablka
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 polévková lžíce Calvados
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 286 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 6 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 125.7 mg
  • Draslík 200.5 mg
  • Vláknina 6450 mg
  • Vitamín A 6450 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.4 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jablka oloupeme, rozkrojíme a odstraníme jadřince. Polovinu jablek svaříme při nízké teplotě s 15g másla a troškou vody tak, aby vzniklo pyré. Zbytek jablek nakrájíme na kousky, pokapeme calvadosem a posypeme cukrem.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 210C.

  • 3

    Křehké těsto rozválíme na plát, vyložíme jím vymazanou koláčovou formu a propíchneme vidličkou. Na těsto naneseme jablečné pyré a na ně naskládáme připravené kousky jablek.

  • 4

    Pečeme 15minut.

  • 5

    Mezitím utřeme smetanu, žloutky, zbylý cukr a mleté mandle do krémové směsi. Naneseme na jablka, posypeme mandlemi a ještě 15minut dopečeme.

  • 6

    Hotový koláč podáváme vlažný.

Komentáře k receptu