Hvězdné galetky

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 230 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr skořicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 298 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 32 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 52.1 mg
  • Draslík 8.7 mg
  • Vláknina 1997.4 mg
  • Vitamín A 1997.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Polovinu ztuhlého máslo promícháme s moukou na drobenku, přidáme sůl, studenou vodu a citrónovou šťávu. Hněteme tak dlouho až je těsto spojeno v hladkou hmotu. Dáme do chladu.

  • 2

    Vyválíme plát, zbylé tuhé máslo nakrájíme na tenké plátky a polovinu rozložíme na dvě třetiny těsta. Volnou třetinu těsta přehneme přes tu s máslem na přeloženou část tak, že nám vznikne menší obdelník ze tří vrstev těsta, proložený máslem.

  • 3

    Rozválíme ho na původní velikost, poklademe zbytkem másla a znovu stejně poskládáme. Obdelník zabalíme a dáme do chladu asi na 20 minut, potom opět rozválíme a přeložíme po delší straně a kratší straně na poloviny. Zabalíme a dáme na hodinu do chladu. Těsto rozdělíme na polovinu a z každé vyválíme obdelník cca 3-4 mm silný.

  • 4

    První plát potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oběma cukry, přiklopíme druhým plátem.

  • 5

    Z těsta vykrájíme hvězdičky, přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a nožem nebo menším tvořítkem vytlačíme na povrchu každé hvězdičky obrys hvězdičky. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Komentáře k receptu