Nočky v pikantní rajčatové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Polenta
  • 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 60 g Olivy černé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 ml Smetana sójová
  • 1 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 špetka Cukr moučkový
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 kg Brambory
  • 0.08 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 340 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 616 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 40.9 mg
  • Draslík 1043 mg
  • Vláknina 17076.6 mg
  • Vitamín A 17076.6 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.3 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory očistíme a uvaříme v osolené vodě, do měkka. Slijeme a ještě horké oloupeme, propasírujeme na vál. Necháme chvíli vychladnout, poté z nich spolu s moukou, vejcem, solí, kukuřičnou krupicí a muškátovým oříškem vypracujeme těsto.

  • 2

    Z těsta vytvarujeme silný váleček, pokrájíme ho na osm dílů, z každého dílu vyválíme váleček dlouhý asi 40cm. Válečky rozkrájíme na 2cm velké kousky, ty rozmačkáme na pomoučněném válu vidličkou. Nočky urovnáme na pomoučněné utěrce, necháme je oschnout.

  • 3

    Na omáčku nasekáme cibuli na drobno, česnek prolisujeme. V hrnci rozpálíme olej, cibuli v něm necháme zesklovatět, přidáme česnek a krátce podusíme. Přidáme loupaná rajčata v konzervě, olivy, bylinky a bobkový list, vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 45 minut, občas promícháme.

  • 4

    Rajčatovou omáčku osolíme, opepříme, osladíme, přilijeme smetanu, omáčku udržujeme teplou.

  • 5

    V hrnci přivedeme k varu 3 litry dostatečně osolené vody. Nočky postupně vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou nahoru, poté je vyjmeme z vody a podáváme s omáčkou.

Komentáře k receptu