Jehněčí kýta s ostrou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 140 ml Víno červené
  • 140 ml Voda pitná
  • 140 ml Pomerančová šťáva
  • 1 kávová lžička Kakao - prášek
  • 0.25 kávová lžička Pepř cayenský
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 ks Koriandr čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Jehněčí kýta
  • 2 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 1 polévková lžíce Solamyl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 622 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 250 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 165 mg
  • Draslík 923.6 mg
  • Vláknina 1328.3 mg
  • Vitamín A 1328.3 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z masa odřežeme přebytečný tuk a vložíme do mělké nádoby.

  • 2

    Smícháme všechny přísady na marinádu kromě škrobu a zalijeme jí maso tak, aby bylo celé pokryté. Zakryjeme a dáme na 12-24 hodin do lednice. Občas obrátíme.

  • 3

    Marinované maso necháme okapat a vložíme do pekáče. Pečeme 2 hodiny v troubě předehřáté na 180°C, dokud maso není dostatečně měkké. Občas poléváme marinádou a vypečenou šťávou. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Lžící sebereme z povrchu tuk.

  • 4

    Zbývající marinádu vlijeme do pekáče a přivedeme k varu, mícháme, abychom uvolnili usazenou šťávu. Škrob smícháme s trochou vody a šťávy z pekáče. Postupně vmícháváme do směsi v pekáči a přivedeme k varu.

  • 5

    Za neustálého míchání necháme zhoustnout, podle chuti přidáme pomerančovou šťávu, víno nebo vodu.

  • 6

    Hotovou kýtu zdobíme plátky pomeranče a koriandrem. Přilijeme omáčku a podáváme s rýží nebo vařenými brambory a zeleninou.

Komentáře k receptu