Jehněčí kýta s ostrou omáčkou
Suroviny
- 140 ml Víno červené
- 140 ml Voda pitná
- 140 ml Pomerančová šťáva
- 1 kávová lžička Kakao - prášek
- 0.25 kávová lžička Pepř cayenský
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Koriandr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Jehněčí kýta
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 622 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 38 g
- Sodík 250 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 165 mg
- Draslík 923.6 mg
- Vláknina 1328.3 mg
- Vitamín A 1328.3 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z masa odřežeme přebytečný tuk a vložíme do mělké nádoby.
-
2
Smícháme všechny přísady na marinádu kromě škrobu a zalijeme jí maso tak, aby bylo celé pokryté. Zakryjeme a dáme na 12-24 hodin do lednice. Občas obrátíme.
-
3
Marinované maso necháme okapat a vložíme do pekáče. Pečeme 2 hodiny v troubě předehřáté na 180°C, dokud maso není dostatečně měkké. Občas poléváme marinádou a vypečenou šťávou. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Lžící sebereme z povrchu tuk.
-
4
Zbývající marinádu vlijeme do pekáče a přivedeme k varu, mícháme, abychom uvolnili usazenou šťávu. Škrob smícháme s trochou vody a šťávy z pekáče. Postupně vmícháváme do směsi v pekáči a přivedeme k varu.
-
5
Za neustálého míchání necháme zhoustnout, podle chuti přidáme pomerančovou šťávu, víno nebo vodu.
-
6
Hotovou kýtu zdobíme plátky pomeranče a koriandrem. Přilijeme omáčku a podáváme s rýží nebo vařenými brambory a zeleninou.