Zelná polévka s klobásou
Suroviny
- 67 g Cibule
- 133 g Klobása Dunajská
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 13 g Sůl
- 67 g Tuk
- 0.7 g Pepř černý mletý
- 13 g Polévkové koření
- 10 g Česnek
- 7 g Houby sušené
- 533 g Zelí kysané
- 0.1 g Bobkový list
- 33 g Vepřový bok uzený
- 13 g Paprika mletá sladká
- 30 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1600 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 192 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 13 g
- Sodík 571 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 9.1 mg
- Draslík 182.8 mg
- Vláknina 4063.2 mg
- Vitamín A 4063.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kysané zelí překrájíme, pokud je příliš kyselé, propláchneme je vodou a zalijeme vodou.
-
2
K zelí přidáme jemně nakrájenou cibuli, na tuku osmaženou do růžova a zaprášíme mírně zpěněnou paprikou, opláchnuté a namočené houby nakrájené na menší kousky, mletý pepř, bobkový list a na malé kostičky nakrájený bůček. Vše vaříme asi půl hodiny.
-
3
Částečně uvařené zelí zahustíme prosátou moukou, kterou jsme promíchali s dávkou smetany a trochou odvaru ze zelí.
-
4
Přidáme česnek utřený se solí a za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně půl hodiny.
-
5
Klobásu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ke konci varu ji přidáme do polévky.
-
6
Nakonec hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením, přisolíme a krátce povaříme.