Verzere, moldavský zelný piroh
Suroviny
- 300 g Mouka polohrubá
- 300 g Zelí kysané
- 100 ml Voda pitná
- 100 ml Olej rostlinný
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 658 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 38 g
- Sodík 336 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 135.8 mg
- Draslík 242 mg
- Vláknina 9047 mg
- Vitamín A 9047 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jde o čtvercový piroh o rozměrech 25x25 cm se zelnou náplní. Těsto na tento piroh zpracujeme z 300 g polohrubé mouky, 100 ml vody, 100 ml oleje a soli. Těsto dobře vypracujeme, rozdělíme na dva díly, ze kterých vyválíme čtvercové placky o hraně 25 cm.
-
2
Náplň připravíme z vymačkaného kysaného zelí, které pokrájíme, vložíme do mísy, kde je osolíme, přisladíme a smícháme s cibulkou orestovanou na 2 lžících másla a nastrouhanými vařenými vejci. Směs ochutíme sekanou šalvějí a rozmarýnem a dobře promícháme.
-
3
Jeden čtverec těsta položíme na plech s pečícím papírem, poklademe ho náplní, uhladíme ji a druhým čtvercem piroh přikryjeme. Okraje zahneme, piroh potřeme rozehřátým máslem a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30-40 minut.
-
4
Po upečení piroh znovu potřeme máslem, pokrájíme a podáváme.