Verzere, moldavský zelný piroh

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Mouka polohrubá
  • 300 g Zelí kysané
  • 100 ml Voda pitná
  • 100 ml Olej rostlinný
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 2.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 658 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 336 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 135.8 mg
  • Draslík 242 mg
  • Vláknina 9047 mg
  • Vitamín A 9047 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jde o čtvercový piroh o rozměrech 25x25 cm se zelnou náplní. Těsto na tento piroh zpracujeme z 300 g polohrubé mouky, 100 ml vody, 100 ml oleje a soli. Těsto dobře vypracujeme, rozdělíme na dva díly, ze kterých vyválíme čtvercové placky o hraně 25 cm.

  • 2

    Náplň připravíme z vymačkaného kysaného zelí, které pokrájíme, vložíme do mísy, kde je osolíme, přisladíme a smícháme s cibulkou orestovanou na 2 lžících másla a nastrouhanými vařenými vejci. Směs ochutíme sekanou šalvějí a rozmarýnem a dobře promícháme.

  • 3

    Jeden čtverec těsta položíme na plech s pečícím papírem, poklademe ho náplní, uhladíme ji a druhým čtvercem piroh přikryjeme. Okraje zahneme, piroh potřeme rozehřátým máslem a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30-40 minut.

  • 4

    Po upečení piroh znovu potřeme máslem, pokrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu