Zelné buchtičky
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná celozrnná
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 800 g Zelí hlávkové bílé
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.11 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 617 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 31 g
- Sodík 369 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 155.2 mg
- Draslík 397.8 mg
- Vláknina 19473.8 mg
- Vitamín A 19473.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.3 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Menší hlávku bílého zelí očistíme, rozpůlíme, vykrojíme košťál, nakrájíme ho nadrobno (nebo nastrouháme). Dáme ho do hrnce na rozpálené máslo s olejem. Přidáme k němu sůl, cukr, kmín a pepř. Zelí promícháme a pod pokličkou dusíme asi 10-15 minut doměkka. Poté ho necháme vychladnout.
-
2
Připravíme si těsto: k vychladnutému zelí nalijeme 1 dl mléka, ve kterém jsme si rozmíchali kvasnice. Přidáme do něj 2 vejce, celozrnnou mouku a vše důkladně promícháme. těsto dáme na pomoučený vál a uhněteme polotuhé těsto. Podle potřeby přidáme hladkou mouku.
-
3
Z těsta vyválíme válečky silné asi 2 cm, dlouhé 7-8 cm. V pekáčku si rozehřejeme olej. Podlouhlé buchtičky poskládáme na plech asi 1 cm od sebe, povrch potřeme rozpuštěným máslem. Necháme je v teple asi 15-20 minut vykynout.
-
4
Pečeme při 200°C přibližně 20-30 minut dozlatova. Upečené zelné buchtičky vyklopíme do mísy a hned teplé podáváme.