Zelný závin se slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Mouka pšeničná hrubá
  • 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Slanina vepřová
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 60 g Strouhanka
  • 150 g Zakysaná smetana
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Zelí hlávkové bílé
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 5 polévková lžíce Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 847 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 730 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 311.3 mg
  • Draslík 731.5 mg
  • Vláknina 18293.8 mg
  • Vitamín A 18293.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 94.4 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zelí rozčtvrtíme, odstraníme košťál a silná žebra naplocho seřízneme. Zelí nasekáme na tenké proužky a 2 minuty blanšírujeme ve vroucí osolené vodě. Poté zprudka zchladíme a necháme okapat.

  • 2

    Oba druhy mouky smícháme v hnětači se špetkou soli, vejcem, octem, 2 lžícemi oleje a 100 ml vlažné vody. Uhněteme těsto, vyklopíme na pomoučený vál a rukama zpracováváme ještě cca 10 minut. Těsto musí být pružné a mít hedvábný lesk. Vytvarujeme do koule, potřeme zbytkem oleje, vložíme do sáčku a necháme 30 minut odpočinout.

  • 3

    Mezitím slaninu bez kůže a chrupavek nakrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli a nasekáme najemno. Slaninu orestujeme ve velké pánvi dokřupava. Přidáme 50 g másla, cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté vmícháme zelí, přilijeme 2 lžíce vývaru, ochutíme kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Zakryté dusíme cca 5 minut, pokud je zapotřebí, doplníme vývarem a necháme vychladnout.

  • 4

    Utěrku posypeme moukou a rozválíme na ní těsto na velmi tenký plát. Rukama ještě co nejvíc roztáhneme, silnější okraje odřízneme. Potřeme ho rozpuštěným zbytkem másla a posypeme strouhankou. Troubu rozpálíme na 180 °C.

  • 5

    Do zelí přidáme zakysanou smetanu rozmíchanou s vejci a náplň rozdělíme na těsto. Okraje necháme volné. Na kratších stranách přeložíme přes náplň a s pomocí utěrky srolujeme. Konce těsta uzavřeme a přitiskneme. Závin položíme spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova cca 50-55 minut. Nakrájíme na silné plátky a podáváme.

Komentáře k receptu