Zelný závin se slaninou
Suroviny
- 125 g Mouka pšeničná hrubá
- 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Slanina vepřová
- 70 g Máslo čerstvé
- 60 g Strouhanka
- 150 g Zakysaná smetana
- 100 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Zelí hlávkové bílé
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 5 polévková lžíce Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 847 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 52 g
- Sodík 730 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 311.3 mg
- Draslík 731.5 mg
- Vláknina 18293.8 mg
- Vitamín A 18293.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 94.4 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelí rozčtvrtíme, odstraníme košťál a silná žebra naplocho seřízneme. Zelí nasekáme na tenké proužky a 2 minuty blanšírujeme ve vroucí osolené vodě. Poté zprudka zchladíme a necháme okapat.
-
2
Oba druhy mouky smícháme v hnětači se špetkou soli, vejcem, octem, 2 lžícemi oleje a 100 ml vlažné vody. Uhněteme těsto, vyklopíme na pomoučený vál a rukama zpracováváme ještě cca 10 minut. Těsto musí být pružné a mít hedvábný lesk. Vytvarujeme do koule, potřeme zbytkem oleje, vložíme do sáčku a necháme 30 minut odpočinout.
-
3
Mezitím slaninu bez kůže a chrupavek nakrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli a nasekáme najemno. Slaninu orestujeme ve velké pánvi dokřupava. Přidáme 50 g másla, cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté vmícháme zelí, přilijeme 2 lžíce vývaru, ochutíme kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Zakryté dusíme cca 5 minut, pokud je zapotřebí, doplníme vývarem a necháme vychladnout.
-
4
Utěrku posypeme moukou a rozválíme na ní těsto na velmi tenký plát. Rukama ještě co nejvíc roztáhneme, silnější okraje odřízneme. Potřeme ho rozpuštěným zbytkem másla a posypeme strouhankou. Troubu rozpálíme na 180 °C.
-
5
Do zelí přidáme zakysanou smetanu rozmíchanou s vejci a náplň rozdělíme na těsto. Okraje necháme volné. Na kratších stranách přeložíme přes náplň a s pomocí utěrky srolujeme. Konce těsta uzavřeme a přitiskneme. Závin položíme spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova cca 50-55 minut. Nakrájíme na silné plátky a podáváme.