Sarma s mletým masem
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 500 g Vepřové maso mleté
- 250 g Hovězí maso mleté
- 50 g Rýže loupaná
- 2 g Pepř černý celý
- 2 g Nové koření celé
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 0.5 dl Olej slunečnicový
- 2 kg Zelí kysané
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 637 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 46 g
- Sodík 636 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 108.7 mg
- Draslík 1136.9 mg
- Vláknina 14342.3 mg
- Vitamín A 14342.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 127.3 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kysané zelí vcelku opláchneme vodou, odkrojíme tvrdý košťál a necháme odkapat.
-
2
Odkapané listy, na které budeme pokládat maso, rozložíme na vál.
-
3
V pánvi si na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme na ni pomleté vepřové a hovězí maso, které osolíme a opepříme.
-
4
Promícháme s cibulí a chvíli restujeme.
-
5
Přidáme dobře promytou rýži, zamícháme a odstavíme z vařiče.
-
6
Do hrnce si na dno poklademe 8-12 zelných listů ze kterých nebudeme dělat závitky.
-
7
Na listy, které máme na vále, si na každý dáme lžíci masové směsi s rýží, pečlivě zabalíme závitky - sarmu,
-
8
které poklademe na zelí do hrnce těsně vedle sebe, protože se takto nerozvinou.
-
9
Mezi sarmu vložíme plátky slaniny, bobkový list, celý pepř a nové koření.
-
10
Na sarmu položíme zbylé listy kysaného zelí, zalijeme vodou a při mírné teplotě vaříme pod pokličkou 3 hodiny.
-
11
Z oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, do které přimícháme papriku a přidáme k sarmě.
-
12
Jíšku přimícháme a vaříme v sarmě jen půl hodiny.