Polévka z kyselého zelí
Suroviny
- 400 g Brambory
- 250 g Salám měkký
- 300 g Zelí kysané
- 100 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 ks Jablka
- 3 ks Olej sójový
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 655 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 20 g
- Sodík 1604 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 38.6 mg
- Draslík 887.8 mg
- Vláknina 11254.5 mg
- Vitamín A 11254.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jablko oloupeme, vyjmeme jadřinec a nakrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci rozpálíme olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme jablko a dusíme 3 minuty tak, aby se nezbarvilo. Přidáme kysané zelí, hřebíček, bobkový list, kmín, jalovec, sůl, pepř a majoránku. Přilijeme vývar a vaříme 2-3 minuty.
-
3
Oloupeme brambory, nastrouháme a ihned přidáme do polévky, přilijeme víno a vaříme 25 minut při nízké teplotě. Občas promícháme.
-
4
Na závěr polévku zjemníme smetanou a dochutíme. Vyjmeme bobkový list, salám nakrájíme na silnější plátky a přidáme do polévky. Hotovou polévku nalijeme do talířů a ihned podáváme.