Domácí cannelloni se špenátem
Suroviny
- 50 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Krupice pšeničná
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 100 g Šunka dušená
- 125 g Mozzarella
- 150 g Ricotta
- 80 g Omáčka bešamelová
- 1 kávová lžička Sůl
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Oregano čerstvé
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 799 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 39 g
- Sodík 410 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 325.2 mg
- Draslík 806.5 mg
- Vláknina 8007.3 mg
- Vitamín A 8007.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mouky, krupice, 4 vajec, 1/2 lžičky soli a 100 ml vlažné vody vypracujeme hladké těsto. Těsto vložíme do mísy a přikryté ho necháme 30 minut odpočinout.
-
2
Očistíme a omyjeme špenát, necháme ho okapat a ve vařící vodě ho chvíli blanšírujeme. Mozzarellu pokrájíme na kostičky, šunku na nudličky.
-
3
Opláchneme a osušíme oregano, otrháme lístky a najemno je nasekáme. Česnek oloupeme a pomocí lisu stroužky prolisujeme. Do mísy vložíme ricottu, mozzarellu, špenát, šunku, oregano a česnek, vše smícháme a dobře dochutíme solí a pepřem. Předehřejeme troubu na 250ºC (horkovzdušnou troubu na 220ºC).
-
4
Zpracujeme odležené těsto na Cennelloni. Na pracovní ploše těsto rozválíme na tenký plát o síle cca 2 mm a vykrájíme čtverce o rozměru 10 x 10 cm. V hrnci si dáme vařit osolenou vodu a po porcích v ní čtverce vaříme. Poté je vyjmeme a necháme okapat.
-
5
Cannelloni si rozložíme na čistou pracovní plochu, poklademe je směsí se špenátem a čtverce zavineme.
-
6
Máslem vymažeme zapékací mísu a cannelloni do ní vkládáme skladem směrem dolů.
-
7
Rozklepneme poslední vejce a oddělíme žloutek od bílku, bílek nepoužijeme. Pecorino nastrouháme. Žloutek rozšleháme, přimícháme pecorino, olej a bešamelovou omáčku, dobře promícháme a směsí pokryjeme cannelloni. Posolíme a opepříme. Takto připravené cannelloni vložíme do střední části trouby na 20 minut. Po uplynutí doby cannelloni vyjmeme, upravíme na talíře a podáváme.