Plněná jehněčí kýta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 49 g
- Sodík 604 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 236.6 mg
- Draslík 1151.8 mg
- Vláknina 2715.7 mg
- Vitamín A 2715.7 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nádivka: v hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme drcený česnek a 2-3 minuty jej smažíme. Přimícháme nasekaný špenát, podle chuti osolíme, opepříme a smažíme ještě 1 minutu. Přidáme strouhanku a necháme vychladnout. Směs spojíme vejcem.
-
2
Nádivkou naplníme vykostěnou kýtu. Zajistíme ji tenkými jehlicemi.
-
3
Maso vložíme na pekáč s roštem a 15 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Obrátíme je, pokud používáme teploměr, zapíchneme jej do masa a pečeme dalších 15 minut.
-
4
Z pekáče slijeme tuk, přilijeme víno a přidáme ančovičky. Kýtu volně přikryjeme fólií, teplotu v troubě snížíme na 180 °C (plyn 4) a maso pečeme ještě 1 1/2 hodiny, až je šťáva z masa narůžovělá. Teploměr by měl ukazovat 75-80 °C.
-
5
Maso vyndáme z trouby, volně je zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.
-
6
Výpek dolijeme do 300 ml vývarem. Šťávu nalijeme na pekáč, přivedeme k varu a mícháme, aby se rozpustily připečeniny. Osolíme, opepříme a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Kýtu podáváme s omáčkou.