Salát cézar

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Sýr Parmezán
  • 100 ml Olej olivový
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 2 kávová lžička Ocet vinný s estragonem
  • 0.5 ks Bageta
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Sardelové řezy
  • 1 ks Salát římský
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 621 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 2514 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 248.9 mg
  • Draslík 466.1 mg
  • Vláknina 3732 mg
  • Vitamín A 3732 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupaný česnek nasekáme, sardelové řezy pokrájíme.

  • 2

    V míse ušleháme žloutky s octem, solí, pepřem, hořčicí a cukrem, až se cukr rozpustí.

  • 3

    Do směsi za stálého šlehání postupně přiléváme olej, až utvoříme hmotu podobnou majonéze. Poté přimícháme česnek a sardelky.

  • 4

    Salát očistíme, opláchneme, vysušíme a nakrájíme na velikost jednoho sousta. Takto připravený salát vmícháme do zálivky spolu se dvěma třetinami parmazánu, který nastrouháme na hoblinky. Vše pečlivě promícháme, aby byl salát dobře obalený zálivkou. Pod fólií necháme v lednici vychladit.

  • 5

    V mezičase připravíme krutony ze starší bagety. Okrájíme ze všech stran kůrku. Bagetu poté nakrájíme na stejně velké kostičky (cca 2x2 cm), nasypeme na plech vyložený pečicím papírem a nasucho v troubě předehřáté na 130 °C necháme opéci rovnoměrně dokřupava.

  • 6

    Salát podáváme na talířích, sypeme krutony a zbylými hoblinkami parmazánu.

Komentáře k receptu