Salát s pečenými jehněčími kotletami
Suroviny
- 20 g Zázvor celý
- 250 g Špenát listový čerstvý
- 70 g Salát kadeřavý
- 70 g Salát Rosso
- 70 g Salát Polníček
- 125 ml Jogurt bílý
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 2 kávová lžička Koriandr mletý
- 2 kávová lžička Kmín římský
- 0.5 kávová lžička Olej sezamový
- 1 ks Cibule
- 4 ks Šalotka
- 12 ks Jehněčí kotlety
- 10 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Garam masala
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- 5 polévková lžíce Černucha
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 730 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 45 g
- Sodík 445 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 135 mg
- Draslík 1529.1 mg
- Vláknina 9809.9 mg
- Vitamín A 9809.9 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.8 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme marinádu. Do mixeru vlijeme jogurt s vodou a citrónovou šťávou, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli se zázvorem a mletým koriandrem, garam masalu, muškátový květ, celý pepř a lžičku soli, dále umletý římský kmín, cayenský pepř a kurkumu. Vše umixujeme na hladkou směs, kterou nalijeme na kotlety. Maso otočíme, aby bylo marinádou obaleno po obou stranách, mísu přikryjeme a maso necháme nejméně 48 hodin v chladnu marinovat.
-
2
Troubu předehřejeme na 200°C. V hlubokém širokém talíři smícháme sezamová semínka s černuchou a v nich postupně obalíme kotlety, vyjmuté z marinády a trochu okapané. Obalené kotlety poklademe na pekáč vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut. Mají-li raději kotlety více propečené, pečeme je 12-15 minut.
-
3
Mezitím připravíme salát. Listy mladého špenátu, salátu Rosso, polníčku a kadeřavého salátu omyjeme, osušíme a ve větší míse je promícháme se šalotkou, nakrájenou na plátky. Dále ušleháme ocet a arašídový olej se solí, mletým pepřem sezamovým olejem. Směs nalijeme na salát, dobře promícháme, aby listy byly dobře obaleny a hotový základ rozdělíme na talíře.
-
4
Na každý talíř se salátem položíme dvě pečené kotlety a servírujeme.