Zeleninový bujon bylinkami a bramborem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 25 g Celer bulvový
  • 62.5 g Mrkev kořen
  • 37.5 g Petržel kořen
  • 75 g Pórek
  • 200 g Štěrbák zahradní
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.25 kávová lžička Bazalka
  • 0.25 kávová lžička Estragon
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.25 kávová lžička Saturejka
  • 2 ks Cibule
  • 0.25 ks Bobkový list
  • 0.5 ks Šalotka
  • 0.38 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Pažitka
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.25 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.12 polévková lžíce Sůl mořská
  • 0.75 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 185 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 352 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 649.5 mg
  • Vláknina 10761.3 mg
  • Vitamín A 10761.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.2 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli s bramborami očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na kostky.

  • 2

    Bylinky: kopr, pažitku a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném másle, cibuli se salátem krátce podusíme (asi 2-3 minuty), přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku.

  • 3

    V hrnci v 1 litru zeleninového bujonu uvaříme při mírné teplotě brambory (5-7 minut). Přidáme podušenou Endivii s cibulí, bylinky a pomalu vaříme jen 2-3 minuty.

  • 4

    Polévku dosolíme podle chuti a podáváme.

  • 5

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 6

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 7

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 8

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 9

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 10

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu