Zeleninový bujon bylinkami a bramborem
Suroviny
- 200 g Brambory
- 25 g Celer bulvový
- 62.5 g Mrkev kořen
- 37.5 g Petržel kořen
- 75 g Pórek
- 200 g Štěrbák zahradní
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.25 kávová lžička Bazalka
- 0.25 kávová lžička Estragon
- 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.25 kávová lžička Saturejka
- 2 ks Cibule
- 0.25 ks Bobkový list
- 0.5 ks Šalotka
- 0.38 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.25 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.12 polévková lžíce Sůl mořská
- 0.75 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 185 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 46 g
- Sodík 352 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 649.5 mg
- Vláknina 10761.3 mg
- Vitamín A 10761.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli s bramborami očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na kostky.
-
2
Bylinky: kopr, pažitku a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném másle, cibuli se salátem krátce podusíme (asi 2-3 minuty), přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku.
-
3
V hrnci v 1 litru zeleninového bujonu uvaříme při mírné teplotě brambory (5-7 minut). Přidáme podušenou Endivii s cibulí, bylinky a pomalu vaříme jen 2-3 minuty.
-
4
Polévku dosolíme podle chuti a podáváme.
-
5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
8
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
9
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.