Zapečené kysané zelí s fazolemi a sýrem
Suroviny
- 50 g Sýr Eidam cihla 30%
- 125 g Zelí kysané
- 150 g Fazole bílé
- 150 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 60 g Uzené maso vařené
- 500 ml Voda pitná
- 400 ml Voda pitná
- 100 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 655 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 27 g
- Sodík 439 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1800.1 mg
- Vláknina 31665.8 mg
- Vitamín A 31665.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malé bílé fazole v sítu omyjeme, dáme do misky, zalijeme vodou a necháme je 6-8 hodin namočené.
-
2
Nabobtnalé fazole propláchneme studenou vodou, dáme je do hlubšího kastrólku, zalijeme čistou vodou, přidáme bobkový list, nové koření, majoránku, očištěný stroužek česneku a a celou očištěnou cibuli. Poté je pod poklicí, při mírném varu, uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 45-60 minut.
-
3
Očištěnou cibuli si pokrájíme nadrobno. Kysané zelí rozkrájíme na menší kusy. Uzené vařené libové maso nakrájíme na proužky. V hrnci si na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, pak k němu přidáme kysané zelí, přilijeme 80-100ml vody a pod poklicí zelí 10 minut dusíme.
-
4
Troubu si předehřejeme na 180°C. Uvařené fazole scedíme, vyjmeme koření, přidáme k nim konzervovaná loupaná rajčata i se šťávou a promícháme je.
-
5
Pekáček vytřeme olejem a scezené zelí vložíme do pekáčku. Přidáme k němu uzené maso, fazole s rajčaty, vše promícháme, podle chuti dosolíme, opepříme a případně i osladíme. Povrch zelí pokapeme olivovým a chilli olejem povrch posypeme nastrouhaným sýrem, který jsme promíchali se strouhankou. Pekáček se zelím dáme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
-
6
Upečené fazole se zelím dáme na talíře a hned teplé podáváme.