Salát po italsku - restovaný tuňák s gremolatou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 23 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 300 g Tuňák obecný
  • 70 g Salát ledový
  • 70 g Rukola
  • 1 kávová lžička Citrónová šťáva
  • 1 kávová lžička Balsamico ocet
  • 6 ks Rajčata Cherry
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 4 špetka Sůl mořská
  • 4 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Sůl česneková
  • 2 špetka Pepř zelený mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1.5 polévková lžíce Citrónová kůra
  • 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 341 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 1214 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 57 mg
  • Draslík 844.7 mg
  • Vláknina 4592.2 mg
  • Vitamín A 4592.2 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.8 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme klasickou italskou gremolatu - směs na dochucení masa: omytou petrželovou nať (bez stonků), pokrájíme nadrobno a dáme ji do mísy. Z omytého, chemicky neošetřeného citrónu nastrouháme kůru na jemném struhadle a větší stroužek očištěného česneku posekáme velmi drobně. K petrželce přidáme citrónovou kůru, česnek, špetku soli, špetku pepře a lžičku citrónové šťávy. směs dobře promícháme, misku zakryjeme a směs necháme odležet.

  • 2

    Dva steaky z tuňáka (po 150g) omyjeme, osušíme, potřeme olivovým olejem a zprudka je orestujeme na rozpálené pánvi z každé strany po 1-1.5 minutě dozlatova. Restované steakyz obou stran osolíme, opepříme a odložíme stranou.

  • 3

    Mezitím omyjeme listy salátu, rukoly a cherry rajčata. Z listů setřepeme vodu, rajčata rozkrájíe na poloviny. Vše dáme do mísy, pokapeme olivovým olejem, balsamicovým octem, dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, prsty zlehka salát promícháme a rozdělíme ho na talíře.

  • 4

    Restovaného tuňáka pokrájíme na tenké proužky, poklademe je vedle sebe na salát, na ně položíme gremolatu a hned servírujeme.

Komentáře k receptu