Salát po italsku - restovaný tuňák s gremolatou
Suroviny
- 300 g Tuňák obecný
- 70 g Salát ledový
- 70 g Rukola
- 1 kávová lžička Citrónová šťáva
- 1 kávová lžička Balsamico ocet
- 6 ks Rajčata Cherry
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 4 špetka Sůl mořská
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl česneková
- 2 špetka Pepř zelený mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1.5 polévková lžíce Citrónová kůra
- 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 341 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1214 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 57 mg
- Draslík 844.7 mg
- Vláknina 4592.2 mg
- Vitamín A 4592.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.8 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme klasickou italskou gremolatu - směs na dochucení masa: omytou petrželovou nať (bez stonků), pokrájíme nadrobno a dáme ji do mísy. Z omytého, chemicky neošetřeného citrónu nastrouháme kůru na jemném struhadle a větší stroužek očištěného česneku posekáme velmi drobně. K petrželce přidáme citrónovou kůru, česnek, špetku soli, špetku pepře a lžičku citrónové šťávy. směs dobře promícháme, misku zakryjeme a směs necháme odležet.
-
2
Dva steaky z tuňáka (po 150g) omyjeme, osušíme, potřeme olivovým olejem a zprudka je orestujeme na rozpálené pánvi z každé strany po 1-1.5 minutě dozlatova. Restované steakyz obou stran osolíme, opepříme a odložíme stranou.
-
3
Mezitím omyjeme listy salátu, rukoly a cherry rajčata. Z listů setřepeme vodu, rajčata rozkrájíe na poloviny. Vše dáme do mísy, pokapeme olivovým olejem, balsamicovým octem, dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, prsty zlehka salát promícháme a rozdělíme ho na talíře.
-
4
Restovaného tuňáka pokrájíme na tenké proužky, poklademe je vedle sebe na salát, na ně položíme gremolatu a hned servírujeme.