Kyselice s uzenou klobásou a sušenými houbami
Suroviny
- 300 g Brambory
- 250 g Zelí kysané
- 180 g Klobása uzená
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 špetka Paprika mletá pálivá
- 1.1 l Voda pitná
- 2 dl Voda pitná
- 3 dl Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Houby sušené
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 0.5 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 375 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 25 g
- Sodík 281 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 45 mg
- Draslík 620.7 mg
- Vláknina 6772.3 mg
- Vitamín A 6772.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Promyté sušené houby dáme do misky a zalijeme je 2 dl vody. Necháme je namočené asi 1 hodinu. Poté je scedíme a pokrájíme na menší kusy. Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Uzenou klobásu nakrájíme zešikma na plátky.
-
2
Do hrnce dáme brambory, lžičku soli, kmín, přilijeme vodu a vaříme je doměkka cca 20 minut. V polovině vaření přidáme scezené houby a klobásu.
-
3
Kysané zelí promyjeme v sítu vodou. Pak je překrojíme na menší kusy a přidáme k uvařeným bramborům. Přimícháme rajčatový protlak a vaříme dalších 10 minut. V misce si rozmícháme dohladka zakysanou smetanu s maizenou. Když je zelí měkké, přilijeme za stálého míchání smetanu se škrobem do polévky, dochutíme solí, pepřem a cukrem podle chuti. Pomalu vaříme 5-7 minut.
-
4
Mezitím si v pánvičce rozpustíme máslo, přidáme k němu sladkou a pálivou papriku. Za stálého míchání (jen několik sekund) papriku rozpustíme a vzniklou směs přidáme do polévky. Polévku promícháme a podáváme.