Jihočeská bašta
Suroviny
- 800 g Brambory
- 400 g Vepřová kýta
- 400 g Vepřová uzená plec
- 500 g Zelí kysané
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 ks Klobása uzená
- 3 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín celý
- 2.5 l Voda pitná
- 2.09 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1212 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 49 g
- Sodík 1080 mg
- Bílkoviny 74 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 249.7 mg
- Draslík 1238.2 mg
- Vláknina 10900.2 mg
- Vitamín A 10900.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V troubě v pekáči klasickým způsobem upečeme 4 plátky libového vepřového masa, 4 plátky uzeného masa a 4 klobásy, které jsme na koncích nařízli do kříže. Maso během pečení podléváme a obracíme.
-
2
Než se upeče maso, připravíme bramborové noky. Brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na jemno. Necháme je chvíli ustát a pak z nich slijeme vodu. V míse nastrouhané brambory smícháme s vejci a moukou, těsto dobře promícháme. Mělo by být poměrně husté. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, lžící vykrajujeme z bramborového těsta jednotlivé noky a vaříme je 10 až 15 minut. Občas promícháme, aby se nepřichytávaly ke dnu hrnce.
-
3
Připravíme zelí. V hrnci v osolené vodě kysané zelí krátce povaříme a vodu slijeme.
-
4
V malé pánvi na lžíci oleje osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme k ní za stálého míchání hladkou mouku a trochu vody, osolíme a dusíme doměkka. Směs pak s kmínem vmícháme k uvařenému zelí.
-
5
Na servírovací talíř dáme porci bramborových noků a na ně dušené zelí. Zcela nahoru položíme plátek vepřového libového a uzeného masa a klobásu.