Bramborový salát s vínem a kozlíčkem
Suroviny
- 750 g Brambory
- 250 g Salát Polníček
- 50 g Slanina vepřová
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Bujón zeleninový
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 359 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 8 g
- Sodík 452 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 8.5 mg
- Draslík 1405.7 mg
- Vláknina 9452.5 mg
- Vitamín A 9452.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme a dáme se slupkou do hrnce, zalijeme 1.5 l vody a uvaříme doměkka (vaříme přibližně 25 minut, podle velikosti). Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky a dáme do mísy.
-
2
Připravíme zálivku: do misky dáme 2 dl horkého zeleninového bujonu, přimícháme 2 dl bílého vína, 1 lžíci olivového oleje, 1-2 lžičky citronové šťávy, 0.5 lžičky bílého pepře a sůl s cukrem podle chuti (po 0.5 lžičky). Zálivku dobře promícháme a dáme do chladničky vychladnout. Vychladlou zálivkou přelijeme brambory.
-
3
Očištěné šalotky pokrájíme nadrobno a přidáme k bramborám. Listy salátu kozlíčku-polníčku dobře omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na proužky. Uzenou slaninu nakrájíme na nudličky a v pánvi vysmažíme zlaté škvarky. Škvarky i s omastkem polijeme brambory s kozlíčkem, dochutíme solí (až 1 lžičku), promícháme a servírujeme.