Zapékaná kapusta s bramborami
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
- 650 g Brambory
- 60 g Cibule
- 300 g Kapusta hlávková
- 20 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Eidam cihla 30%
- 130 ml Mléko polotučné
- 20 ml Olej olivový
- 130 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 42 g
- Sodík 493 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 59.5 mg
- Draslík 1143.5 mg
- Vláknina 11771.2 mg
- Vitamín A 11771.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 110.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu pokrájíme na nudličky. Kapustu omyjeme a pokrájíme na proužky. Brambory a cibuli zbavíme slupek a pokrájíme na tenká kolečka. Zapékací mísu vymažeme máslem. Sýr nastrouháme na jemné nudličky.
-
2
Olej necháme rozpálit na pánvi, přisypeme slaninu a smažíme do zezlátnutí, poté přisypeme kapustu, cibuli, drcený česnek a chilli. Smažíme 5 minut. Smetanu smícháme s mlékem a muškátovým oříškem, uvedeme k varu, poté ihned odstavíme z plotny. Zapékací mísu naplníme střídavě vrstvou brambor, kapustové směsi, polovinou strouhaného sýra. Zakončíme vrstvou brambor posypanou sýrem. Na závěr zalijeme smetanovou směsí a zapečeme při 180 °C 45 minut.