Fazolová pomazánka se zelím
Suroviny
- 100 g Cibule
- 100 g Zelí kysané
- 240 g Fazole bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Libeček
- 0.5 kávová lžička Saturejka
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 2 kávová lžička Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 141 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 4 g
- Sodík 103 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 587.7 mg
- Vláknina 10518.1 mg
- Vitamín A 10518.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Namočené fazole scedíme, vsypeme do hrnce a přilijeme vodu. Přivedeme k varu a vaříme asi hodinu. V průběhu vaření okořeníme saturejkou, oreganem a libečkem. Trochu osolíme.
-
2
Uvařené fazole scedíme, ale vodu s bylinkami nevyléváme. Kysané zelí použijeme bez nálevu.
-
3
Fazole, nakrájenou cibuli a zelí vložíme do mixéru, přilijeme olej a začneme mixovat. Na ředění používáme bylinkovou vodu z fazolí.
-
4
Do hotové pomazánky ještě vmícháme rajský protlak a dochutíme sojovou omáčkou.
-
5
Podáváme s pečivem. Pomazánka je vhodná i na chlebíčky.