Salát César

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 4 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 150 ml Olej olivový
  • 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
  • 1.5 kávová lžička Hořčice
  • 4 ks Ančovičky konzervované
  • 4 ks Ančovičky konzervované
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 stroužek Česnek
  • 20 dkg Sýr Parmezán
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 837 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 68 g
  • Sodík 4371 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 211.2 mg
  • Draslík 579.8 mg
  • Vláknina 1838.5 mg
  • Vitamín A 1838.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na kostičky nakrájíme krajíčky chleba, promícháme s olejem a česnekem, rozložíme v jedné vrstvě na plech na pečení a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme za občasného míchání 15-20 minut dozlatova. Vyndáme z trouby, necháme krutony vychladnout a odložíme.

  • 2

    Zálivku si připravíme takto: do zpěnění, asi půl minuty, mixujeme česnek, hořčici, ančovičky (sardele), worcestrovou omáčku, citronovou šťávu, žloutek, sůl a pepř. Mixér máme stále zapnutý a nejprve po kapkách, a když hmota začne houstnout, tak tenkým pramínkem, přidáváme olivový olej, dokud se všechen zcela nezpracuje. Zálivku dáme do misky, pokud je moc hustá, zředíme ji horkou vodou, vmícháme parmazán, misku přikryjeme a uložíme do lednice.

  • 3

    Na jednotlivé listy rozebereme hlávku salátu, opláchneme, natrháme na kousky a v odstředivce na salát nebo za pomoci papírových utěrek osušíme, protože voda, která nám zůstane na salátu pak ředí zálivku a mění její chuť. Suché listy salátu dáme do plastového sáčku a uložíme do lednice.

  • 4

    Chvilku před podáváním upravíme kousky salátu do velké salátové mísy, přelijeme zálivkou, důkladně promícháme, ozdobíme ančovičkami, krutony, hoblinkami parmazánu a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu