Pesto z pistácií
Suroviny
- 80 g Pistácie
- 130 ml Olej olivový extra panenský
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Limetková šťáva
- 1 ks Rajčata
- 3 ks Rajčata sušená Bio
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 815 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 83 g
- Sodík 199 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 536.1 mg
- Vláknina 9639 mg
- Vitamín A 9639 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si namočíme na 1-2 hodiny do studené vody sušená rajčata. Omyjeme bazalkové a petrželové lístky a necháme je osušit. Oloupané stroužky česneku pokrájíme nadrobno. Zralé velké rajče oloupeme, rozkrojíme, semínka vydlabeme lžičkou a dužinu pokrájíme na kostičky. Sušená namočená rajčata pokrájíme na proužky.
-
2
V mixéru nejdříve najemno rozmixujeme pistácie s česnekem, postupně budeme do mixéru přidávat kousky čersvého rajčete, pak sušené rajče, poté bylinky, podle chuti sůl a pepř. Mezitím ještě postupně do mixéru přiléváme olej (100ml). Mixujeme do doby, až pesto bude jemné koncistence. Nakonec ho dochutíme limetkovou šťávou.
-
3
Hotové pesto si dáme do sklenice, zalijeme ještě olejem (asi 30ml), sklenici uzavřeme a odložíme do chladničky.