Italská rajčatová polévka
Suroviny
- 60 g Anglická slanina
- 350 g Brambory
- 120 g Hrášek
- 180 g Těstoviny konzumní
- 650 g Hovězí výřez
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Celer řapíkatý
- 200 g Celer řapíkatý
- 180 g Fazolové lusky zelené
- 220 g Klobása uzená
- 40 g Tymián čerstvý
- 220 g Fazole
- 2 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 3 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 4 ks Bobkový list
- 4 ks Hřebíček
- 8 ks Pepř černý celý
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 plátek Sýr Parmezán
- 2.8 l Voda pitná
- 1 kg Kosti hovězí morkové
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1872 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 303 g
- Sodík 329 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 64.4 mg
- Draslík 727 mg
- Vláknina 16678 mg
- Vitamín A 16678 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce dáme ohřát olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, na kolečka nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájený česnek.
-
2
Necháme opékat na mírném ohni asi 5 minut, občas promícháme. Poté přidáme na menší kousky nakrájenou mrkev a řapíky celeru,opékáme přibližně 5 minut do změknutí. Pak přidáme fazole, které jsme si předem namočili, a nakrájená rajčata spolu se šťávou z konzervy. Nyní použijeme hovězí vývar, který jsme již připravili. Nalijeme ho do směsi a uvedeme do varu. Takto vaříme na mírném ohni a za občasného míchání asi hodinu.
-
3
Poté přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme dalších 15 minut. Přidáme nakrájené fazolové lusky, hrášek, těstoviny, nadrobno nakrájenou klobásu a petrželku. Necháme takto vařit doměkka. Nakonec dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat ozdobené nastrouhaným parmezánem.
-
5
Vývar hovězí [42661]:
-
6
Do hrnce dáme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Pak rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme jeden hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a půl hodiny. Vyndáme maso a vaříme další hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej hned použít nebo zmrazit.