Baskické vepřové s fazolemi
Suroviny
- 200 g Fazole bílé
- 600 g Vepřová kýta
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Paprika zelená
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 601 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 38 g
- Sodík 352 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 80.4 mg
- Draslík 1365.3 mg
- Vláknina 15745.8 mg
- Vitamín A 15745.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazole namočíme přes noc do vody. Slijeme je, dáme do velkého hrnce a přelijeme novou vodou, kterou přivedeme k varu a 10 minut prudce vaříme. Poté teplotu zmírníme a zvolna vaříme dalších 20 minut. Nadbytečnou tekutinu slijeme a fazole odstavíme.
-
2
Na pánev nalijeme malé množství oleje a opečeme na něm na kousky nakrájené maso. Opečené kousky masa odložíme. Do pánve přidáme lžíci oleje, přisypeme na kolečka nakrájenou cibuli a 3 minuty opékáme. Vmícháme prolisovaný česnek a opékáme další 2 minuty. Pak na pánev vrátíme opečené maso.
-
3
Přidáme nakrájená rajčata a přivedeme k varu. Z paprik odstraníme semínka a rozkrájíme je na proužky. Přisypeme papriky ke směsi na pánvi, přidáme strouhanou pomerančovou kůru a fazole. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs přeneseme z pánve do hrnce.
-
4
Hrnec přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme asi 45 minut, aby fazole a maso byly dostatečně křehké. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.