Baskické vepřové s fazolemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Fazole bílé
  • 600 g Vepřová kýta
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 1 kávová lžička Pomerančová kůra
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Paprika zelená
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 601 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 352 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 80.4 mg
  • Draslík 1365.3 mg
  • Vláknina 15745.8 mg
  • Vitamín A 15745.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Fazole namočíme přes noc do vody. Slijeme je, dáme do velkého hrnce a přelijeme novou vodou, kterou přivedeme k varu a 10 minut prudce vaříme. Poté teplotu zmírníme a zvolna vaříme dalších 20 minut. Nadbytečnou tekutinu slijeme a fazole odstavíme.

  • 2

    Na pánev nalijeme malé množství oleje a opečeme na něm na kousky nakrájené maso. Opečené kousky masa odložíme. Do pánve přidáme lžíci oleje, přisypeme na kolečka nakrájenou cibuli a 3 minuty opékáme. Vmícháme prolisovaný česnek a opékáme další 2 minuty. Pak na pánev vrátíme opečené maso.

  • 3

    Přidáme nakrájená rajčata a přivedeme k varu. Z paprik odstraníme semínka a rozkrájíme je na proužky. Přisypeme papriky ke směsi na pánvi, přidáme strouhanou pomerančovou kůru a fazole. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs přeneseme z pánve do hrnce.

  • 4

    Hrnec přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme asi 45 minut, aby fazole a maso byly dostatečně křehké. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu