Pizza marinara
Suroviny
- 7 g Droždí sušené
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Krevety tygří - loupané
- 120 g Mouka polohrubá
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 300 g Mozzarella
- 250 g Mušle slávky
- 230 g Olihně
- 150 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 16 ks Mušle srdcovky
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 723 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1111 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 263.2 mg
- Draslík 685.5 mg
- Vláknina 8466.5 mg
- Vitamín A 8466.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme mouku, sůl, droždí, 2 lžícem oleje a množství vody dle potřeby, aby po 5 minutách hnětení vzniklo hladké, tuhé těsto. Z tohoto těsta vytvoříme kouli, vložíme ji do misky vymazané olejem, její povrch potřeme zbývajícím olejem. Necháme hodinu kynout na teplém místě, přikrytou ubrouskem.
-
2
V hrnci s rozehřátými dvěma lžícemi oleje opékáme 5 minut cibuli, přidáme česnek, opékáme další půl minuty, následně vmícháme rajčatový protlak, rajčata, oregáno, sůl a pepř, zvolna vaříme 30 minut (do zhoustnutí).
-
3
Do hrnce s malým množstvím vody vložíme slávky i srdcovky, přiklopíme, na silném ohni vaříme 3 - 4 minuty. Během vaření hrncem několikrát potřeseme a zkontrolujeme, zda se lastury otevírají. Potom slávky i srdcovky scedíme, ty zavřené vyhodíme, zbylé po vychladnutí vyloupeme.
-
4
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, 2 - 3 minuty na něm opékáme olihně a krevety. Potom vmícháme srdcovky i slávky a odstavíme.
-
5
Z vykynutého těsta vytvoříme 2 placky o průměru 25 cm, potřeme je rajčatovou omáčkou, poklademe směsí s plody moře, osolíme, opepříme, poklademe plátky Mozzarelly, pokapeme olivovým olejem a pečeme 12 - 15 minut v troubě, předehřáté na 230°C.
-
6
Servírujeme horké, ozdobené lístky bazalky.
-
7