Cuketová polévka s marinovanou hlívou ústřičnou
Suroviny
- 350 g Cuketa
- 160 g Hlíva ústřičná
- 250 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Sirup javorový
- 1 ks Cibule lahůdková
- 2 špetka Pepř cayenský
- 2 špetka Kmín drcený
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 2 špetka Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 4 polévková lžíce Pórek
- 2 polévková lžíce Pórek
- 1 polévková lžíce Sójová pasta Miso
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 202 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 12 g
- Sodík 637 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 586.2 mg
- Vláknina 6474.9 mg
- Vitamín A 6474.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou a omytou hlívu ústřičnou pokrájíme na tenké nudličky. Připravíme si marinádu na hlívu: do mísy dáme sójovou omáčku, sezamový olej, špetku chilli, 2 špetky drceného kmínu, vše promícháme, vložíme do ní pokrájenou hlívu, promícháme ji s marinádou tak, aby houby byly celé obalené marinádou. Necháme je marinovat 30 minut.
-
2
Mezitím si omytou cuketu pokrájíme na kostičky. Lahůdkovou cibuli a mladý pórek pokrájíme nadrobno, z pórku si odložíme 2 lžíce na ozdobu. Do mixéru dáme cuketu, cibuli, pórek, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžičku javorového sirupu, sůl, pepř, lžíci miso a vodu. Vše rozmixujeme na polohusté pyré. Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a pokrájíme nadrobno.
-
3
Polévku nalijeme do misek, ozdobíme petrželovou natí, marinovanou hlívou a servírujeme.