Zelí s křenovou majonézou a koprem
Suroviny
- 400 g Zelí hlávkové bílé
- 60 g Pórek
- 300 g Kedlubna
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 0.2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule červená
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 polévková lžíce Křen
- 3 polévková lžíce Hellmann's Majonéza originál
- 1.5 polévková lžíce Kopr
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový ochucený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 90 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 2 g
- Sodík 113 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 375 mg
- Vláknina 10129.3 mg
- Vitamín A 10129.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bílé hlávkové zelí očištíme, rozkrojíme na polovinu, vykrojíme košťál a podle toho, jak je polovina hlávky velká, rozkrojíme ji podélně na 2-3 díly, které nakrájíme na tenké nudličky. Oloupeme a omyjeme kedlubnu, malý mladý pórek a očistíme větší červenou cibuli. Kedlubnu nakrájíme na velmi tenké nudličky, cibuli rozpůlíme a pokrájíme ji na tenké půlměsíčky, pórek na tenké kroužky, nakonec přidáme omyté, nadrobno posekané snítky kopru. Zeleninu v míse promícháme.
-
2
Připravíme si zálivku: očistíme a nastrouháme do misky kousek křenu na jemném struhadle, přidáme k němu kvalitní majonézu, sůl, pepř a cukr. Majonézu promícháme a podle chuti přidáme 1/2-1 lžíci sladkokyselého okurkového nálevu. Zálivku přidáme do zeleniny a salát důkladně promícháme (podle chuti ho můžeme dosolit). Podáváme vychlazený.