Pórkový koláč II
Suroviny
- 150 g Sýr Ementál (Primátor)
- 150 g Máslo
- 200 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana ke šlehání
- 75 ml Voda pitná
- 4 ks Pórek
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Provensálské koření
- 1 polévková lžíce Kari
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1076 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 37 g
- Sodík 132 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 222.8 mg
- Draslík 688.3 mg
- Vláknina 12600 mg
- Vitamín A 12600 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto: Ve středně velké míse zpracujeme máslo s moukou a solí - snažíme se drolit mezi prsty, přidáme vodu a provensálské bylinky a těsto hněteme tak dlouho, dokud nevytvoříme pěkný váleček nebo kouli, kterou poté necháme v míse na hodinu odležet v lednici.
-
2
Náplň: Opraný pórek nakrájíme na půlkolečka. Na větší pánvi si rozpustíme máslo a nakrájený pórek restujeme asi 15-20 minut, přidáme kari, promícháme a odložíme ze sporáku. Do další mísy vlijeme smetanu a postupně metličkou ručně vmícháme vejce. Přidáme sůl, pepř a mléko a vše ještě jednou promícháme.
-
3
Odležené těsto vyválíme do kruhu velkého tak, aby se s ním dala vyložit koláčová forma o průměru asi 30 cm přesně po okraj. Formu si nejprve vymažeme a vysypeme třeba moukou. Do těstem vyložené formy rovnoměrně rozprostřeme udušený pórek s kari, poté vše přelijeme směsí smetany, mléka a vajec a nakonec rovnoměrně posypeme nastrouhaným ementálem a pečeme při 180 °C 35-40 minut do zlatova.