Pórkový koláč II

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 150 g Máslo
  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Smetana ke šlehání
  • 75 ml Voda pitná
  • 4 ks Pórek
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Provensálské koření
  • 1 polévková lžíce Kari
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1076 kcal
  • Sacharidy 91 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 132 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 222.8 mg
  • Draslík 688.3 mg
  • Vláknina 12600 mg
  • Vitamín A 12600 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto: Ve středně velké míse zpracujeme máslo s moukou a solí - snažíme se drolit mezi prsty, přidáme vodu a provensálské bylinky a těsto hněteme tak dlouho, dokud nevytvoříme pěkný váleček nebo kouli, kterou poté necháme v míse na hodinu odležet v lednici.

  • 2

    Náplň: Opraný pórek nakrájíme na půlkolečka. Na větší pánvi si rozpustíme máslo a nakrájený pórek restujeme asi 15-20 minut, přidáme kari, promícháme a odložíme ze sporáku. Do další mísy vlijeme smetanu a postupně metličkou ručně vmícháme vejce. Přidáme sůl, pepř a mléko a vše ještě jednou promícháme.

  • 3

    Odležené těsto vyválíme do kruhu velkého tak, aby se s ním dala vyložit koláčová forma o průměru asi 30 cm přesně po okraj. Formu si nejprve vymažeme a vysypeme třeba moukou. Do těstem vyložené formy rovnoměrně rozprostřeme udušený pórek s kari, poté vše přelijeme směsí smetany, mléka a vajec a nakonec rovnoměrně posypeme nastrouhaným ementálem a pečeme při 180 °C 35-40 minut do zlatova.

Komentáře k receptu