Teplý zeleninový salát se šunkou
Suroviny
- 200 g Hrášek
- 40 g Sýr Parmezán
- 100 g Šunka uzená
- 75 g Špenát listový čerstvý
- 150 g Hrachové lusky
- 200 g Hrách
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Pórek
- 2 ks Žampiony čerstvé
- 3 ks Šalotka
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 15 g
- Sodík 445 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 6.8 mg
- Draslík 1472.5 mg
- Vláknina 17462.2 mg
- Vitamín A 17462.2 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 82.6 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z pórků odstraníme zelené části a kořínky. Bílé části nakrájíme na kolečka, z mladých hrachových lusků odkrojíme stopky a špičky a oloupané šalotky rozčtvrtíme a čtvrtky překrojíme napůl. Dále umeleme pepř, na tenké plátky nakrájíme oloupaný česnek a velké oloupané žampióny, na proužky nakrájíme plátky šunky a nahrubo nastrouháme sýr parmezán.
-
2
Do velkého hrnce s vařící osolenou vodou dáme na 2 minuty vařit zelený hrášek s pórkem, pak přidáme hrachové lusky, necháme přejít varem, slijeme a odložíme.
-
3
Ve větší pánvi na 2 lžících olivového oleje 1 minutu restujeme česnek se šalotkami, pak přidáme omyté a okapané mladé špenátové listy a za stálého míchání dále restujeme. Když špenát změkne, do pánve přidáme uvařenou zeleninu, zbytek oleje a šunku, osolíme, opepříme a promíchanou směs necháme 2-3 minuty prohřát.
-
4
Hotový salát rozdělíme na talíře, navrstvíme na něj houby a zakapeme citrónovou šťávou.
-
5
Salát servírujeme posypaný nahrubo nastrouhaným parmezánem.