Rizoto se směsí hub
Suroviny
- 500 g Houby čerstvé
- 125 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 100 g Sýr Parmezán
- 500 g Rýže Arborio
- 1 ks Pórek
- 1 ks Citrony
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 596 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 18 g
- Sodík 612 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 14.5 mg
- Draslík 423.8 mg
- Vláknina 7886.5 mg
- Vitamín A 7886.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
½ kg houbové směsi (hříbky, žampiony, penízovky, shitake) nakrájíme na tenké plátky, nadrobno posekáme 2 oloupané stroužky česneku, na tenká kolečka nakrájíme jeden pórek, nasekáme 2 lžíce petrželové natě, ostrouháme kůru z jednoho citronu, nastrouháme 125 g sýra Pecorino a 100 g sýra Parmezán.
-
2
V kastrolku na rozehřátém másle několik minut smažíme houbovou směs, potom ji odstavíme do tepla.
-
3
V hrnci uvedeme do varu osolený drůbeží vývar a necháme ho mírně probublávat.
-
4
Ve vysoké silnostěnné pánvi na rozehřátém oleji smažíme 5 - 6 minut česnek s pórkem, až pozvolna změknou. Na tuto směs přisypeme kulatou rýži, minutu mícháme, když se rýže promastí, přilijeme víno, které necháme zcela vsáknout. Po naběračkách poté za stálého míchání přiléváme vývar, každou dávku vždy necháme vsáknout. Pokračujeme, až spotřebujeme všechen vývar a rýže bude měkká.
-
5
Nakonec přidáme houby, sýry, petrželku a citronovou kůru, vše promícháme a ihned servírujeme.