Dort z brambor
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 7 g
- Sodík 387 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 11.3 mg
- Draslík 1955.5 mg
- Vláknina 19595.2 mg
- Vitamín A 19595.2 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68.3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kolečka. Pórek opláchneme a také pokrájíme na kolečka, šalotky oloupeme, nasekáme nadrobno, na jemno sekáme petrželovou nať. Parmezán nastrouháme.
-
2
Do hluboké formy na pečení dáme mastnou fólii. Na pánvi rozpálíme olej a na něm přibližně 15 minut smažíme pórek, šalotky i tymián dokud nezměknou a nemají zlatavý nádech. Pak přidáme petrželovou nať, podle chuti osolíme a opepříme.
-
3
Přibližně polovinu bramborových koleček naskládáme na dno formy, na ně dáme třetinu smažené pórkové směsi. Vložíme další vrstvu brambor, na ně opět směs a tak pokračujeme až do vyčerpání připravených surovin. Zcela nahoře musí být brambory.
-
4
Vše zalijeme smetanou, na ni nasypeme nastrouhaný Parmezán smíchaný s paprikou.
-
5
Pečeme v troubě předehřáté na 210 stupňů asi 40 minut, dokud brambory nezměknou. Posléze necháme 5 minut zchadnout a ještě teplé podáváme.