Smažené zeleninové tempury se sladkou chilli omáčkou
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 ml Voda pitná
- 150 ml Voda pitná
- 200 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Ocet rýžový
- 2 ks Lilek
- 2 ks Paprika červená
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Chilli paprička
- 0.5 ks Limetka
- 0.5 ks Mrkev kořen
- 1 stroužek Česnek
- 2.5 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 784 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 57 g
- Sodík 534 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 185.1 mg
- Draslík 412.1 mg
- Vláknina 15688.8 mg
- Vitamín A 15688.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.2 mg
- Vitamín E 6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky nakrájíme na nudličky, papriky překrojíme napůl, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké plátky.
-
2
Na omáčku vložíme do mísy rozdrcený česnek, nastrouhanou mrkev, nasekanou chilli papričku bez semínek, přidáme vodu, cukr, šťávu vymačkanou z limety, rýžový ocet, rybí omáčku a důkladně promícháme. Zakryjeme fólií a odložíme.
-
3
Připravíme tempurové těstíčko. Dvě lžíce mouky odložíme na později. Žloutky v míse rozšleháme s ledovou vodou. Přisypeme zbylou mouku, sůl a zlehka promícháme. Pokud máme těsto příliš husté, můžeme zředit vodou.
-
4
Ve woku nebo fritovacím hrnci rozpálíme olej na tepotu 190 °C. Připravenou zeleninu postupně po hrstech posypeme trochou mouky, namočíme do těstíčka a vhodíme do oleje. Smažíme 3-4 minuty dokřupava. Pomocí děrované naběračky vyjmeme, osušíme na papírové utěrce a uchováme teplou.
-
5
Jakmile máme hotovou všechnu zeleninu, ihned podáváme s namáčecí omáčkou.