Plněný paprikový řízek
Suroviny
- 240 g Cibule
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 80 g Paprika červená
- 100 ml Vývar zeleninový
- 2 kávová lžička Hořčice
- 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 51 g
- Sodík 2423 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 49.8 mg
- Draslík 827 mg
- Vláknina 18886 mg
- Vitamín A 18886 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 131.2 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 46.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řízky osušíme papírovou utěrkou, lehce naklepeme a po straně nařízneme, aby vznikla hluboká kapsa. Papriku omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky. V malém kastrolku rozpustíme máslo a proužky papriky dusíme na mírném plameni asi 5 min., lehce osolíme a opepříme, necháme ochladit.
-
2
Česnek oloupeme, nakrájíme nahrubo a v hmoždíři roztlučeme s troškou mořské soli. Česnekové pyré smícháme s hořčicí, okořeníme troškou pepře. Taštičky z řízků zevnitř pomažeme česnekovou hořčicí. Paprikové proužky dáme do taštiček, otvory zajistíme jehlami na rolády nebo párátky.
-
3
Na talíři smícháme mouku se solí, pepřem a oběma druhy papriky. Taštičky z řízků obalíme ve směsi mouky. Rozehřejeme pánev a pak na ní ohřejeme přepuštěné máslo. Na mírném až středně velkém plameni z každé strany smažíme piněné řízky asi 10 min., neměly by příliš zhnědnout.
-
4
Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme na drobné hranolky. Při obracení je nasypeme mezi řízky a pečeme společně. Nakonec Přilijeme vývar a necháme jednou přejít varem, ochutíme solí a pepřem. Odstavíme pánev, řízky obrátíme a přikryté necháme ještě 5 min. dojít. Nejlepší přílohou jsou slané brambory.