Lívanečky s okurkou a mátovou šlehačkou
Suroviny
- 100 g Okurka salátová
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Sýr Comté
- 200 ml Mléko plnotučné
- 120 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 40 ml Citronová šťáva
- 2.8 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Ztužovač šlehačky
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 45 g
- Sodík 489 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 198.7 mg
- Draslík 251.1 mg
- Vláknina 942.7 mg
- Vitamín A 942.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 620.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do smetany vložíme opláchnuté a okapané lístky máty, přivedeme k varu a odstavíme. Po vychladnutí necháme vychladit v chladničce
-
2
Lívanečky připravíme smícháním rozšlehaného žloutku s cukrem, moukou, kypřicím práškem, mlékem, solí a pevným sněhem z bílku. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova.
-
3
Okurku omyjeme, osušíme, nakrájíme na tenká kolečka, zakapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Sýr nakrájíme na plátky. Ze smetany odstraníme mátu a ušleháme se ztužovačem, solí a pepřem.
-
4
Na lívanečky položíme střídavě plátky okurky, sýra a šlehačku. Ihned podáváme.