Sladkokyselá zelenina s burákovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Cukr třtinový
- 400 g Mrkev kořen
- 100 g Ořechy burské pražené
- 500 ml Voda pitná
- 150 ml Ocet rýžový
- 2 kávová lžička Kurkuma
- 1 ks Cibule
- 1 ks Zázvor celý
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Okurka salátová
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 331 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 243 g
- Sodík 664 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 507 mg
- Vláknina 13810.8 mg
- Vitamín A 13810.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Okurku a mrkev oloupeme, papriku očistíme a omyjeme a vše nakrájíme na tenké proužky. Okurku odložíme, papriku a mrkev necháme blanšírovat cca 2 minuty ve vroucí osolené vodě. Poté scedíme, prudce zchladíme a necháme okapat.
-
2
Oloupeme česnek, cibuli a zázvor a nakrájíme na kousky. Vložíme do mixéru, přidáme oříšky, cukr a kurkumu a rozmixujeme na kaši. Přemístíme do hrnce, smícháme s rýžovým octem, vodou, 2 lžičkami soli a zahřejeme. Přidáme mrkev, papriku a okurku. Přivedeme k varu a zakryté cca 5 minut povaříme. Ochutíme solí, pepřem a necháme trochu vychladnout. Rozdělíme na talíře a podáváme.