Okurková omáčka
Suroviny
- 150 g Cibule
- 80 g Tuk
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 g Nové koření celé
- 250 g Okurky nakládané
- 20 g Sůl
- 30 g Cukr krupice
- 500 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 30 ml Ocet kvasný lihový
- 1 l Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 230 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 16 g
- Sodík 1354 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 26.6 mg
- Draslík 92.4 mg
- Vláknina 1761.6 mg
- Vitamín A 1761.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na části tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme drcené nové koření, přisypeme prosátou mouku a připravíme zásmažku.
-
2
Zalijeme ji prochladlým vývarem a částí mléka, rozmícháme, osolíme a provaříme.
-
3
Před koncem varu přilijeme zbylé mléko a smetanu, přisladíme, okyselíme převařeným octem a přecedíme.
-
4
Okurky oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Podusíme je na zbylém tuku, vložíme i s tukem do omáčky a zamícháme.
-
5
Nakonec do omáčky přidáme máslo, dosolíme ji a povaříme.
-
6
Okurkovou omáčku připravujeme na vařené hovězí maso nebo na vařená vejce.